top of page
פרסום

לאוניד ברנשטיין

ארבע פעמים עמד לאוניד ברנשטיין בפני המוות, וניצח. הוא נתפס ונחלץ שוב ושוב, ופעם אחת נמלט ממש רגע לפני שכיתת היורים הנאצית השלימה את משימתה. ובכל פעם הוא חזר חזק יותר, כדי לנקום וכדי להילחם בנאצים כמפקד בכיר בארגון הפרטיזנים האוקראיני.

מקס פריבלר

מַקְס פְרִיבְלֶר – אשר שרד 3 הוצאות להורג, נלחם בשורות הפרטיזנים והצבא האדום וביצע עשרות מבצעי סיור מאחורי קווי האויב – הוא אחרון משתתפי הקרבות סביב המחנה אושוויץ-בירקנאו המתגוררים בישראל ונותר אלמוני לחלוטין גם בראי התאריך ההיסטורי – 77 שנים לשחרור מחנה ההשמדה.

לאוניד גולדין

‏"אתה מדמיין לעצמך בן כמה הייתי?" אמר לאוניד גולדין, שהשתתף בקרב קורסק – מבין הקרבות העקובים מדם בהיסטוריה – שבמהלכו פיקד על כ-40 לוחמים. "לקבל בגיל 18 את האחריות הגדולה ביותר שתקבל אי פעם? אני לא יודע איך ניתן לתאר תחושות כאלו. אני עוד רגע בן 95 ועד היום אלו דברים שלא נותנים לי מנוח. אלו דברים שנשארים איתך לתמיד."

ישראל גיטמן

"אתה רואה את זה?" שאל גיטמן, והראה בליטה גדולה בידו. "זה קליע של צלף גרמני, שהיה מכוון ללב שלי – אני נושא אותו איתי 76 שנים, ו-5 ימים." בימים האחרונים של המלחמה, גיטמן השתתף בקרבות הקשים ברחובות ברלין. "זו הייתה הישורת האחרונה – לא היה לנו מה לאבד, הניצחון היה קרוב" נזכר גיטמן.

פרסום

מיליון וחצי יהודים נלחמו במלחמת העולם השנייה

לצידן של בעלות הברית

לאוניד ברומברג

"יש מקרה אחד–שעליו אני חולם עד היום," נזכר לאוניד ברומברג. ברומברג שרד 3 שנים תחת הכיבוש הנאצי ‏ברומניה – בגטאות ומחנות ריכוז – ולאחר מכן נלחם בגרמנים בשורות הצבא האדום.

וולטר בינגהם

וולטר בינגהם, בן 97 מירושלים, אחרון גיבורי הפלישה לנורמנדי המתגוררים בישראל – אשר זחל מאות מטרים תחת אש, רק בשביל לחזור ולחלץ את חבריו הפצועים ועל כך עוטר במדליה ממלך בריטניה.

חריטון גרינבלט

"אומרים שיהודים אוהבים כסף, ואני מסכים עם זה – גם אני אוהב כסף. אבל לא את הסוג שאפשר להפקיד בבנק" אומר וצוחק. "אני מאד אוהב מטבעות – יש לי אוסף גדול. רק לאחרונה השלמתי את אוסף הקְווֹרְטֶרים – רבעי הדולר – יש לי את כל 50 הגרסאות, של כל 50 ארצות הברית!" אמר בהתלהבות.

בוריס פיירשטיין

‏80 שנה ל‘יום הארוך ביותר’ – ב-4 בבוקר, ב-22 ביוני 1941, כ-4 מיליון חיילים גרמנים פלשו לברה”מ. זה היה היום הראשון של מבצע 'בַּרְבָרוֹסָה' ושל המאבק העקוב מדם בהיסטוריה. מתוך מליוני הגורלות והסיפורים השזורים ביום זה: סיפורו של בוריס פיירשטיין מאשדוד – אשר השתתף בקרב הראשון של הצבא האדום כנגד הגרמנים.

אברהם גרינזייד

אברהם גרינזייד התנדב לשורות הצבא האדום בגיל 17. נלחם בתור קשר בשורות הצנחנים. השתתף בשחרור עשרות מערי אירופה, ביניהם פראג. עוטר 3 פעמים על גבורה יוצאת דופן. "את מירב 'העבודה' נאלצתי לבצע בסכין". ​ מכהן כיום כיושב ראש ארגון הווטרנים בישראל.

רעיה סיניצינה

גיבורת המלחמה הסובייטית אשר לחמה במצור על לנינגרד.

על ההתמדדות עם הקור, על הרעב הכבד, על פציעתה, על פינוי וחילוץ תחת אש ארטילריה בלתי פוסקת ועל משימות שבהן השתתפה.

200 וטרנים בלבד נותרו בחיים בישראל

נכון לשנת 2022

שלום מגיד

"כשאבא שלי ראה אותי מרחוק, הוא התמוטט. החיילים שהיו לצידו זינקו והרימו אותו מן האדמה; זרקתי את האפוד ורצתי לכיוונם, בעודי צועק 'אבא', לא האמנתי למראה עייני" מספר שָׁלוֹם וקולו נחנק. למרות שעל הקרבות הקשים הוא מספר בראש מורם ובקול רגוע, על המפגש עם אביו לא מסוגל – גם 80 שנים אחרי – לספר בלי לבכות.

War-Relics-Forum.webp

מאחורי כל עיטור ועיטור

סיפור גבורה שנגמר בנס

זליג בונדר

סיפורו הבלתי יאמן של זֵלִיג בוֹנְדָר, בן 95, מירושלים – הפצוע הקשה ביותר של מלחה"ע ה-2 המתגורר בישראל, השורד האחרון של מחנה המוות פצ'ורה. "לא סיפרתי לאיש שאני עיוור למחצה, אף אחד לא ידע, אפילו לא אשתי" מספר זֵלִיג, אודות פציעתו הקשה – מקליע גרמני שפגע בראשו, דרך ארובת העין – שאת משקלה "סוחב" עמו כבר 77 שנים, מאז שהוא בן 18.

איליה סוקולוב

איליה סוקולוב התגייס לצבא האדום, לחם בנאצים מגבול רוסיה ועד ברלין, נפצע שלוש פעמים, עלה לישראל, והוא לא מפסיק לשיר. עיר ילדותו נחרבה וטוהרה מיהודים. עוד לפני שנחת בשוחות של מלחמת העולם ה-2 כבר הספיק להביט למוות בעיניים. "בזכות ההקרבה שלנו, העולם נשאר חופשי".

קרדיט ותודות

בנייה ועיצוב האתר: מיכל זמבל, דנאל שווץ

משתתפי תוכנית קונקטורס של הלל באוניברסיטת תל אביב

התכנית בתמיכת קרן ג'נסיס וועידת התביעות

אלי גולוסובסקי, מנהל עמוד הפייסבוק "וטרנים, גיבורי מלחמת העולם השנייה"

  • Facebook
bottom of page